Aminokwas zahamowuje stan padaczkowy

25 czerwca 2015, 06:39

D-leucyna, aminokwas występujący w wielu pokarmach i u pewnych bakterii, zahamowuje u myszy stan padaczkowy, czyli napad padaczkowy utrzymujący się ponad pół godziny lub serię napadów, między którymi nie dochodzi do odzyskania przytomności.



Pochodne kwasu żywicznego hamują nadmierną pobudliwość neuronów

10 września 2015, 06:26

Żywica z drzew iglastych zawiera związki, które mogą pomóc w leczeniu padaczki.


Drugi nowotwór odkryty u diabłów tasmańskich

30 grudnia 2015, 10:36

Na łamach Proceedings of the National Academy of Science naukowcy informują o odkryciu drugiego zakaźnego nowotworu pyska diabłów tasmańskich. Dotychczas znano dwa zaraźliwe nowotwory - jeden to nowotwór pyska diabłów tasmańskich, który przenosi się przez ugryzienia, drugi to przenoszony drogą płciową psi guz (CTVT)


W 35 lat liczba diabetyków wzrosła 4-krotnie

11 kwietnia 2016, 11:09

Od 1980 do 2014 r. liczba dorosłych z cukrzycą wzrosła na świecie 4-krotnie: ze 108 do 422 mln. Najszybsze wzrosty dotyczą krajów o niskim i średnim dochodzie.


Pazur mitożelazowy chroni przed UVA

21 lipca 2016, 12:40

Nowy związek opracowany przez zespół z Uniwersytetu w Bath i Królewskiego College'u Londyńskiego (KCL) zapewnia niespotykaną ochronę przed skutkami promieniowania UVA, w tym przed fotostarzeniem czy uszkodzeniami komórek.


Nagromadzenie ceramidów zwiększa ryzyko cukrzycy

8 listopada 2016, 12:18

Udało się wyjaśnić, czemu ktoś szczupły może chorować na cukrzycę typu 2., a osoba otyła pozostaje zdrowa. Kluczem do rozwiązania zagadki jest nagromadzenie metabolitów tłuszczów - ceramidów.


Adipocytom daleko do bycia 'pojemnikami' na tłuszcz

16 lutego 2017, 13:11

Za pośrednictwem mikro-RNA komórki tłuszczowe (adipocyty) oddziałują na inne narządy, a naukowcy z Joslin Diabetes Center właśnie opisali umożliwiający to szlak.


Duże dawki witaminy D w ciąży zapobiegają dziecięcej astmie

29 maja 2017, 11:48

Suplementacja witaminą D w ciąży może zapobiegać dziecięcej astmie.


Czekolada z oliwą dobra dla naczyń

30 sierpnia 2017, 11:21

Gorzka czekolada z dodatkiem oliwy z oliwek poprawia profil ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.


Kolonizacja patogenami chorób przyzębia zwiększa ryzyko zmian przednowotworowych żołądka

28 listopada 2017, 14:25

W jamie ustnej ludzi z przednowotworowymi zmianami żołądka zidentyfikowano większą liczebność patogenów związanych z chorobami przyzębia i mniejszą bioróżnorodność społeczności bakteryjnej.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy